napi evangelium

Abban az időben Jézus így szólt az őt követő emberekhez: „Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítelek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű, és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, és az én terhem könnyű.”
Mt 11,28-30

Elmélkedés

Ha nap mint nap kimerülésig dolgozol, s még így is sokszor eredménytelennek látod fáradozásaidat, akkor Jézus téged hív a mai evangélium szavaival. Ha százszor és százszor elmondtad már valakinek jószándékkal figyelmeztetésedet, de ő mégsem hallgat rád, akkor Jézus téged hív. Ha minden erőddel és türelmeddel békességet akarsz teremteni a környezetedben vitatkozók között, de kudarc ér, akkor az Úr hívása neked szól. Ha szinte már kétségbeesetten próbálsz valakit letéríteni helytelen útjáról, de ő makacsul ragaszkodik bűnös életéhez, akkor Jézus hozzád intézi hívását. Ha nem találod helyed a közösségben, sem a világban, akkor Jézus téged hív. Ha már nem találsz sehol egy talpalatnyi földet, ahol nyugalmat érzel, mert minden és mindenki zavar, akkor Jézus téged hív. Ha úgy érzed, hogy mindenki elhagyott és legjobb barátaidra sem számíthatsz már, akkor az Úr téged hív. Amikor már elfelejtetted múltad legszebb élményeit és nincs kedved a jövőre vonatkozó terveket álmodni, akkor Jézus szava neked szól. Ha hosszú idő óta görgeted magad előtt bűneid sziklatömbjét, de az újra és újra visszazuhan rád, akkor ideje meghallanod Jézus hívását.

Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek – mondja Jézus szelíden. Halld meg szavát! Vedd észre jelenlétét! Fogadd el szeretetét!

(c) Horváth István Sándor

Imádság

Mindenható Istenünk! Jézus Krisztus a te országod, az Isten országa örömhírét hirdette. Gyógyulást hozott a betegeknek és szabadulást mindazoknak, akiket fogva tart a bűn és a gyengeség. Világosságot hozott azoknak, akik elvakultan, önmagukba zárkózva élnek. Add, hogy életünkön változtatni tudjunk. Add, hogy ne öntelten éljünk, hanem figyeljünk mindig Jézusra, aki botránykő azoknak, akik nem fogadják el, de az élet teljessége azoknak, akik befogadják őt szívükbe.

Horváth István Sándor (Ph 88)